Hatósági bizonyítvány igénylése egyéni vállalkozók nyilvántartásából

Olyan eljárás, amelynek során hatósági bizonyítvány állítható ki annak, aki egyéni vállalkozói tevékenységet folytat, illetve folytatott, vagy annak igazolását kéri, hogy nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában.

Kulcsszavak: EVNY, hatósági bizonyítvány, hatósági bizonyítvány igénylése, hatósági bizonyítvány igénylése egyéni vállalkozásról, egyéni vállalkozás, egyéni vállalkozásról hatósági bizonyítvány

Olyan eljárás, amelynek során hatósági bizonyítvány állítható ki annak, aki egyéni vállalkozói tevékenységet folytat, illetve folytatott, vagy annak igazolását kéri, hogy nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában.

 Hatósági bizonyítvány igényelhető:

Az ügyfélszolgálatok elérhetőségét a következő honlapon tekintheti meg: http://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok

A „HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY iránti kérelem az egyéni vállalkozók nyilvántartásában kezelt adatok igazolásáról” elnevezésű kérelmet pontos kitöltés után postai úton kell benyújtani a 1476 Budapest, Pf.:281. címre.

  1. Az igényléshez Ügyfélkapu-regisztrációval,  Telefonos Azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztrációval, vagy eSzemélyi okmánnyal szükséges rendelkeznie.
  2. Új kérelem benyújtásakor kattintson az "Elektronikusan" gombra, majd a képernyőn látható ügytípusok közül válassza a "Hatósági bizonyítvány igénylése egyéni vállalkozásról”  lehetőséget.
  3. Jelentkezzen be az alkalmazásba a Központi Azonosítási Szolgáltatáson keresztül, ahol valamely ott felajánlott bejelentkezési lehetőséget kell kiválasztania. Ezt követően, néhány másodpercen belül automatikusan megjelenik az első űrlap.
  4. Amennyiben korábban még nem használta a Webes Ügysegéd szolgáltatásait, meg kell adnia a hiányzó természetes személyazonosító adatait és elektronikus levélcímét (e-mail címét) is, ezt az oldalán, alján található kék színű „Mentés” gombra kattintva véglegesítheti.
  5. A felület „Kérelmeim, Nyilatkozataim” menüpontja alatt az igénylő megtekintheti benyújtott kérelmét, amennyiben az zöld színű keretben szerepel illetve az ügy állapotánál a „lezárva” megjegyzés látható, úgy sikeresen nyújtotta be a kitöltött űrlapot.

A Belügyminisztérium, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatal (okmányiroda/kormányablak) a hatósági bizonyítványt a kérelem előterjesztésétől számított 10 napon belül kiadja, és postai úton továbbítja a kérelmező által megadott címre.

Az ügyfélszolgálaton történő személyes ügyintézéskor személyazonosításra alkalmas érvényes okmányt (állandó személyazonosító igazolvány, útlevél, kártya formátumú vezetői engedély), illetve a meghatalmazotti eljárás esetében magát a meghatalmazást is eredetben kell bemutatni.

Hatósági bizonyítvány igénylése díj- és illetékmentes.

Belügyminisztérium

Mennyi időre visszamenőleg kérhető egyéni vállalkozói adatok igénylése?

A nyilvántartást vezető szerv a nyilvántartásban szereplő adatokat – a gazdasági forgalom biztonsága, a vállalkozói tevékenység gyakorlásával összefüggő jog vagy tény igazolása céljából – az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság megszűnésétől számított tíz évig kezeli.

Ha az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnése 2008. január 1. napja előtt következett be, az adatbázisban a korábbi jogszabályi rendelkezések folytán már nem szerepelhet. Ezért az utolsó székhelye szerint illetékes járási hivatal megkeresését javasoljuk, mely szerv a rendelkezésére álló iratanyag alapján teljesítheti a kérelmet.

Az egyéni vállalkozók nyilvántartásából a bejelentett adatok ellenőrizhetőek az alábbi honlapon:
https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/

2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről

2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról

Egyéni vállalkozók nyilvántartása: a nyilvántartást vezető szerv az egyéni vállalkozók nyilvántartási számmal történő azonosítása, illetve más egyéni vállalkozótól való megkülönböztetése céljából, az egyéni vállalkozók tevékenységének átláthatóbbá tétele, a jogszabályoknak megfelelő működés ellenőrzése érdekében az egyéni vállalkozók nyilvántartását vezeti.

Array

EKTFO