Utazás az Európai Unión kívül - Tájékoztatás

Az ügyintézéshez személyes megjelenés szükséges 

Általános tájékoztató az Európai Unión (továbbiakban:EU) kívülre történő utazás szabályairól, feltételeiről.

Kulcsszavak: harmadik ország, EU-n kívüli utazás, útlevél, utazás, külföld, utazás külföldre, Konzuli Szolgálat

Bármely, Európai Uniós tagállam állampolgára.

Utazás előtt az alábbiakat érdemes ellenőrizni:

Az EU-n kívüli utazáshoz fő szabály szerint kötelező az érvényes útlevél megléte. Kivételt képez ez alól Szerbia, ahol elfogadják az érvényes személyazonosító igazolványt is. 

Egyes országokban nem elegendő a beutazáshoz az érvényes útlevél, előírhatnak feltételeket az úti okmány érvényességére vonatkozóan (pl.: az okmány beutazástól számítottan legalább még fél évig legyen érvényes). 

Vannak országok, akik szigorúbb feltételeket szabnak már magához a beutazáshoz is, és vízumot kérnek ( a vízumról bővebben a vízumkérelmek, vízumentességi megállapodások című ügyleírás alatt tájékozódhat). 

EU-n kívüli utazás esetén, minden esetben érdemes tájékozódni a Konzuli Szolgálat honlapján.

A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. 

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan tartsák be, a fogadó ország hatóságainak utasításait kövessék fokozott figyelemmel.

Utazási tanácsadásban a Konzuli Szolgálat nyújt segítséget.

A Konzuli Szolgálat felettes szerve a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A miniszter a diplomáciai és konzuli képviseletek címjegyzékét és konzuli jogosítványait közzéteszi az általa vezetett minisztérium honlapján. Az abban bekövetkező változásokat 3 napon belül közzéteszi a minisztérium honlapján.

2001. évi XLVI. törvény a konzuli védelemről

17/2001. (XI. 15.) KüM rendelet a konzuli védelem részletes szabályairól

1998. évi XII. törvény a külföldre utazásról

NISZ ZRT.