Vendéglátó-ipari termék házhozszállítása

Az élelmiszer házhoz szállításával foglalkozni kívánó vállalkozónak, illetve cégnek a tevékenység folytatásához több hazai és közösségi jogszabályi feltételnek kell eleget tennie.

Kulcsszavak: étterem, házhozszállítás, élelmiszer, vendéglátás, étel, jegyző, vállalkozó, bejelentés, vállalkozás, engedély, bejelentésköteles, engedélyköteles, tevékenység

Az élelmiszer házhoz szállításával foglalkozni kívánó vállalkozónak, illetve cégnek a tevékenység folytatásához több hazai és közösségi jogszabályi feltételnek kell eleget tennie.

Az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli szervezet, aki, vagy amely az élelmiszer házhoz szállítása tevékenységét végzi.

A vállalkozónak a kereskedelmi tevékenysége megkezdése előtt be kell jelentenie azt a helyi jegyzőnél, aki a jogszabályi feltételek teljesülése esetén nyilvántartásba veszi őt.

A vállalkozó kötelezettsége, hogy működése során:

Az önkormányzat jegyzője 8 nap alatt veszi nyilvántartásba a bejelentőt.

A működési engedély kiadása iránti eljárás illetéke 3.000 Ft

Helyi önkormányzat jegyzője

Fővárosi illetve megyei kormányhivatal

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény

Az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény

62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről

csomagküldő kereskedelem: az a kereskedelmi tevékenység, amelynek során a kereskedő a termék jellemzőit és árát feltüntető, ezáltal a vásárló számára az áru megvételére vonatkozó ügyleti döntés meghozatalát lehetővé tevő kereskedelmi kommunikációt bocsátja a vásárló rendelkezésére, és az ilyen kereskedelmi kommunikáció alapján megrendelt terméket szállítja (szállíttatja) a megjelölt címre.

étel: alapanyagokból, illetve feldolgozott élelmiszerekből konyhatechnológiai műveletek vagy azok részműveletei útján készített, vagy közvetlen fogyasztásra kész élelmiszer, beleértve az italokat és a cukrászati készítményeket is.

ételkészítés: az előkészített alapanyagokból, konyhatechnológiai műveletekkel (különösen főzés, párolás, sütés, sűrítés, lazítás, ízesítés, fűszerezés, formázás, hűtés, melegítés, adagolás) vagy azok részműveleteivel közvetlen fogyasztásra alkalmas termék elkészítése.

hűtőtér: behatárolt, hűtött légterű helyiség, berendezés, vagy ezeken belül kialakított tér, amely biztosítja a benne tárolt élelmiszerek előírt hőmérsékleten tartását, és a szennyeződésük elkerülését.

vendéglátó-ipari termék: olyan étel, ital (az ivóvíz kivételével), cukrászati, hidegkonyhai készítmény, beleértve a közétkeztetés keretében előállított ételt is, amelyet elsősorban az előállítás helyén, illetve ideiglenes árusítóhelyen vagy tálalókonyhán szolgálnak ki, valamint közvetítő vállalkozás nélkül, fogyasztói kiszerelésben házhoz szállítva értékesítenek, vagy egyéb jogszabályban megadott korlátok szerint kiskereskedelmi létesítményen keresztül értékesítenek a végső fogyasztónak

Array

TMCS