TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások

Az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező ügyfelek a szolgáltatás használatával a TAJ-nyilvántartással összefüggő információkat érhetik el a NEAK rendszerében (betegéletút lekérdezés, biztosítotti jogviszony ellenőrzése, TAJ-szám érvényességének ellenőrzése).

Kulcsszavak: Egészségügy, Társadalombiztosítás, betegség, taj, nyilvántartás, lekérdezés, biztosítás, biztosítási jogviszony, neak, nemzeti egészségbiztosítási alapkezelő, egészségbiztosítás, betegéletút, receptek, nyilvántartás, tajkártya, tbkártya, korábbi egészségügyi szolgáltatások,

Az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező ügyfelek a szolgáltatás használatával a TAJ-nyilvántartással összefüggő információkat érhetik el a NEAK rendszerében (betegéletút lekérdezés, biztosítotti jogviszony ellenőrzése, TAJ-szám érvényességének ellenőrzése).

A szolgáltatást Társadalombiztosítási Azonosító Jellel (TAJ-szám) és saját Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező ügyfelek használhatják.

A szolgáltatás használatának lépései:

  1. Jelentkezzen be felhasználói neve és jelszava megadásával az Ügyfélkapuba az Elektronikusan gombra kattintva. 
  2. Válassza ki a használni kívánt szolgáltatástípus menüpontját és adja meg TAJ-számát (betegéletút lekérdezés és biztosítotti jogviszony lekérdezés esetén).

A szolgáltatás használata illetékmentes. 

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK)

Az egészségügyért felelős miniszter.

TAJ-szám érvényességének ellenőrzéséhez bármely TAJ-számot megadhat, de naponta három lekérdezési lehetősége van.

Betegéletútra és biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokat csak az az Ügyfélkapu-regisztrációval belépett személy kérdezhet le, aki a regisztráció tulajdonosa. A regisztrációhoz tartozó TAJ-szám ellenőrzésre kerül. Naponta korlátlan lekérdezési lehetősége van.

A „biztosítási jogviszony lekérdezése” menüpont alatt tekintheti meg a munkáltató által feltöltött foglalkoztatotti adatokat.

Az egészségbiztosítás biztosítotti/jogosulti nyilvántartása a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megállapításához adatokat nem tartalmaz. A szolgálati idő megállapításához szükséges nyilvántartással a nyugdíjbiztosítási szerv rendelkezik (nyugdíjbiztosítási adategyeztetés).

A „betegéletút” menüpont alatt engedélyezheti vagy megtilthatja a vénytörténete megtekintését a patikák számára, valamint engedélyezheti/megtilthatja a betegéletútja megtekintését a kezelőorvosok, háziorvosok számára.

A szolgáltatás használatával megtekintheti azt is, hogy mely háziorvosok, kezelőorvosok, mely időpontokban kérdezték le az Ön betegéletút adatát, valamint mely patikák, mely időpontokban kérdezték le az Ön vénytörténet adatát a jogszabály által engedélyezett módon.

1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről

Array

NISZ ZRT.